În principiu, anunțarea unor reduceri de taxe și impozite ar trebui să reprezinte, pentru toată lumea, un motiv de bucurie. Și totuși, de ce nu am simțit asta, ci îngrijorare, după ce, în 23 februarie, președintele PSD Liviu Dragnea a depus un proiect de lege de modificare a Codului fiscal care prevede TVA zero pentru livrarea de locuințe către persoanele fizice și serviciile de publicitate? In expunerea de motive, Dl Dragnea spune că prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% este sprijinit sectorul serviciilor sociale şi este facilitat accesul populaţiei la o locuinţă fără suportarea TVA.

 

Îngrijorarea mea a lua forma unei întrebări, pe care i-am adresat-o, la  o conferinta de presa ce a avut loc vineri 3 martie, ministrului pentru IMM-uri Alexandru Petrescu:  oare știe că TVA zero încalcă directiva de TVA a Comisiei Europene? O implementare fără a obține derogare atrage riscul declanșării procedurii de infringement împotriva României. Raspunsul ministrului Petrescu a fost: avem toate avizele necesare.

Acest răspuns nu a făcut decât să-mi sporească angoasa, care a crescut și mai mult când, în cadrul forumului “Piaţa imobiliară în 2017”, am fost surprins de dezinvoltura cu care actori importanți ai pieței imobiliare, consultanți și dezvoltatori, au aprobat proiectul și chiar au propus lărgirea ariei de aplicablitate. Dl. Grindeanu iși dorește ca piața imobiliară să ajungă din nou la nivelul din 2008, la ponderea pe care o avea în economie. Cu toții știm însă acum că acel nivel fusese atins în mod artificial, printr-o creștere necontrolată a creditării și fără fundamente economice reale a prețurilor locuințelor. Poate că Sorin Grindeanu se gândea la sectorul construcțiilor, a cărui contribuție în PIB a scăzut de la 10,8% în 2008 la 7,6 %, nivel atins in 2016.

Și oricum, chiar așa de rău stă piața imobiliară la începutul anului 2017? Ne aflam cumva într-o criză majoră și nu știm asta?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, formația mea de economist mă obligă să studiez cifrele oficiale, ca să-mi dau seama dacă putem vorbi despre un posibil recul al pieței imobiliare, care să necesite o măsură precum TVA de 0%. În perioada ianuarie-octombrie 2016 au fost înregistrate, la nivel național, peste 780.000 tranzacții imobiliare, cu peste 54.000 mai multe față de perioada similara din 2015, conform Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Tot în 2016 au fost finalizate 52.000 de locuințe, o creștere de 11% față de nivelul din 2015, nivelul maxim al ultimilor șapte ani, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Mai mult decât atât, București-Ilfov a depășit nivelul din 2008 de 8.000 de locuinte finalizate chiar din 2013. Așadar, din perspectiva creșterii pieței, stăm bine!

Bineînțeles, aspectele sociale ale locuirii nu sunt deloc de neglijat și trebuie luate în considerare. Până la urmă, și TVA-ul de 5% este o măsură cu caracter social, la fel și programul Prima Casă, ambele ajutând populația cu venituri mici la achiziția unei locuințe. Cu alte cuvinte, aspectul social este deja acoperit. Și oricum, vor scădea în realitate prețurile locuințelor dacă TVA-ul va fi zero, în condițiile în care segmentul rezidențial se supune, și el, legii cererii și ofertei? Pe cine ar ajuta TVA de 0% dacă ar fi aplicat locuințelor de 500.000 sau un milion de euro? Se va păstra plafonul de 100.000 de euro care se aplică în prezent prețurilor locuințelor care pot fi vândute cu TVA 5%? Cum vor fi contracarate implicațiile fiscale negative ale unei astfel de măsuri, cu efecte in lant pentru afacerile imobiliare si constructii, precum si pentru bugetul statului?

Premierul spune că efecte pozitive se vor vedea pe termen lung, însă nu trebuie să uităm că Guvernul Grindeanu a promis creșteri de salarii și reduceri ale altor taxe. De unde va avea încasări ca să echilibreze toate acestea? Aceasta este o întrebare la care nu găsesc răspunsul, ba dimpotrivă. Mai mult, aceste soluții simple și populiste vehiculate de Guvern mă fac să mă îngrijorez și mai tare pentru viitor.