Am comparat mereu Romania cu Olanda pentru că am trăit și am muncit intens, timp de opt ani, în Țara Lalelelor, pe care o cunosc așadar destul de bine și, într-un fel, trăiesc în cele doua țări în același timp. De asemenea, cred ca poți fi mai bun doar dacă urmezi exemplul celor mai buni. Și, cel puțin din perspectivă economică, olandezii sunt mai buni. Un olandez produce într-un an aproximativ 39.000 euro, de cinci ori mai mult decât un român, 7.500 de euro (2014, Eurostat).

Recent, am revenit pentru câteva zile în Olanda și am rămas uluit de progresul din ultimii 5 ani. Olandezii se pregătesc deja pentru următorii 100 de ani și o fac cu cap: pe primul plan sunt oamenii și dezvoltarea economică durabilă. Pentru a ilustra aceasta, exemplific, mai jos, cu doar două proiecte legate de dezvoltarea urbană durabilă.

Delft. Printr-un proiect ambițios multianual (Nieuwe Delft), autoritățile au decis redarea centrului orașului oamenilor prin eliminarea traficului feroviar de suprafață care împarțea orașul în două, construirea unei noi gări și autogări centrale, unui canal navigabil, unui nou parc, locuințe, birouri, horeca, instituții de învatămant, bulevarde. Au plantat copaci, au îngustat străzi, au lărgit trotuare, au creat piste pentru biciclete. După 150 de ani, calea ferată supraterană traversează acum subteran orașul și în locul gării istorice a apărut o clădire cu o arhitectură modernă impresionantă. Pe terenul industrial de langă vechea cale ferată se construiește un cartier modern cu 800 de locuințe, case și apartamente. Toate se vor face până în 2025, pe un teren de 25 de hectare.

Foto: www.stadsbelangendelft.nl

 

Utrecht. Centrul orașului este strâns legat de gară și mallul Hoog Catharijne. Toată zona va fi reînoită până în 2019: gara modernizată și legăturile cu orașul îmbunătățite, mallul va fi lărgit și va deveni cel mai mare din Olanda, se construiesc apartamente moderne, o nouă parcare etc. Și, la fel ca în Delft, a fost redat apei Catharijnesingel, canalul acoperit cu asfalt în anii 70.

Foto: www.bambouwentechniek.nl

 

Folosind o expresie care a făcut carieră în perioada imediat următoare Revoluției din 1989, mă întreb ce am facut noi in ultimii 5 ani? Și pentru că a venit vorba despre 1989, ce am făcut în ultimii 25 de ani?

Noi când îi ajungem pe olandezi din urmă?

 

Dorel Nita este directorul departamentului Analize Imobiliare al portalului Imobiliare.ro si membru titular ANEVAR din 2014.

Opiniile exprimate în acest articol sunt opinii personale ale autorului şi nu implică instituţiile cu care este asociat.